What makes Paris Paris?


I morgon bär det av till härliga, underbara Paris. Då ska jag stå och kramas med min härliga, underbara Kärlek vid Eiffeltornet, precis som på bilden. Men med lite andra kläder kanske.

image172
Doris Day och Ray Bolger i musikalen "April in Paris" som hade premiär 1952.

Att packa väskan är en balansakt. Att ha med sig tillräckligt mycket kläder för att känna sig någorlunda chic och samtidigt hålla sig under Ryan Airs 15 kilos-gräns och ha plats för ett eller annat fynd är en konstart. 

I väskan ska även guideboken få plats. Jag hoppas bland annat att den ska kunna leda mig till Musée National de la Mode et du Textile, som har en utställning med kläder från 1600-talet fram till våra dagar. Andra givna besöksmål är Sacré-Coeur som jag aldrig tycks tröttna på och loppmarknaden vid Porte de Clignancourt. Fredagen bär med sig en tur till Versailles, där Air, Phoenix, Etienne de Crécy och Alex Gopher spelar. Det blir nog en höjdpunkt!

Sen hoppas jag förstås se sådana här vackra, sjabbiga, skabbiga byggnader:

image176
En liten bit Paris av Göran Josephzon, konstnär och modellbyggare

Och här tror jag man får svaret på frågan om vad som egentligen gör Paris till Paris...


Semestertider


Saknar du nånting att packa resegarderoben i? Ellos har just nu en löjligt billig resväska med tillhörande necessär.

image166
Klassiskt antracitgrå dragväska med formgjuten, hård front och steglöst, låsbart handtag upptill. Tillverkad i kraftigt nylonmaterial. 51x34x20 cm. Ordinarie pris 299 :-, nu 49 :-.
Necessär med löstagbar, reglerbar axelrem i kraftigt nylonmaterial. 24x28x13 cm. Ordinarie pris 119 .-, nu 29 :-.

Alla talar om Ellos


Nu har jag fallit för grupptrycket och bloggar om Ellos. Jag har varit skeptisk, men får väl erkänna att det verkar gå att göra en del fynd där.

Nedanstående outfit blir din för strax över 700:-.

image164
Svart blus i stretch med krås och ståkrage, 99 :-
Shorts i bomullstwill med hängslen, 209,50 :-
Söt mormors-sko med sammetssnörning över vristen och hålmönster på tå och häl, 199 :-
Väska i syntetskinn, 99 :-
Metallarmband med marmorkänsla, 38,50 :-
Halsband med träpärlor, 79 :-

Rätt man på rätt plats...


...vid fel tidpunkt!


Ett gästspel av Roberto Cavalli på H&M kunde inte vara mer rätt. Även om jag personligen inte är så förtjust i hans huvudsakliga glammiga stil med starka färger, mönster, metallic och djurprints så tror jag att det kan gå hem hos en stor del av H&M-publiken. Nu svär jag i kyrkan, men många av Cavallis plagg kan i all sin praktfulla lyx se rätt billiga ut. Precis som H&M:s kläder ibland gör. Så långt allt rätt alltså.


Den stora frågan är bara varför H&M väljer att ta in honom i november, då, när  mörkgrå moln vilar över oss som ett tjockt täcke och vi bombarderas med ilsken småspik från himlen. Vid den tiden på året brukar i alla fall inte jag vara särskilt sugen på att klä mig i guldskimrande, fladdriga kreationer med hysteriska djurmönster. Nej, varje höst de senaste tio åren har jag drömt mig bort till tweed, ylle och manchester, baskrar, koftor och rejäla kjolar, grått, svart och brunt. Inte ens för att leva ut min längtan till varmare breddgrader har jag då velat ikläda mig plagg med italienaren Cavallis intensiva uttryck.


image161
Nej. Det funkar inte för mig.


Jag kan tänka mig att en och annan pälsimitation smyger sig in i Cavallis H&M-kollektion, och görs det på rätt sätt kan jag säkert falla för det. I övrigt är jag tveksam. Om det inte bjuds på några större överraskningar har jag helt enkelt svårt att se att H&M:s kundkrets skulle vara mogen för detta i november.

image162
Den vänstra outfiten ser prålig och billig ut. Kanske på en skidsemester i alperna, men inte i ett Sverige i höstskrud. Den högra är betydligt mer smakfull och klassisk och kan passa en höstdeppig skandinav.


Varför inte spara Cavalli till nästa vår, eller, ännu hellre, ha tagit till vara hans sprakande uttryck redan den här våren? Just nu, den här sommaren, hade han varit rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Resfeber


Tänk att vara så här sval och chic på resan!

image159
Illustration av Cecilia Carlstedt

Allt är helt rätt: skorna, kappan, solglasögonen, väskorna. Möjligtvis skulle det vara mängden väskor det är fel på. Om man nu inte har någon som bär dem åt en.

Modets huvudstad


Älgen är skogens konung och Paris är modets huvudstad. Eller? En vecka i Paris kan få den mest inbitna frankofil att tveka.

Välpolerade boutiquer radar upp sig längs Champs Elysée. Stora skyltfönster avslöjar prislappar som ger kreditkortet hicka. Kläderna innanför glasrutorna är en fröjd för ögat, men hur ser det ut där utanför?


image153
Lacroix sida vid sida med Dior och Dolce & Gabbana.


Kanske ska parisarna inte beskyllas för turisternas brist på stil, men ser man inte sällsamt många magväskor guppa fram här? Och kepsar, t-shirts med tryck, flip-flops och oformliga jeans? De oformliga jeansen gör sig även parisarna skyldiga till. Gärna i kombination med en lite för säckig stickad tröja eller en urtvättad bomullstopp. Den festklädda parisaren har fastnat någonstans på 90-talet. Plastiga sandaletter med remmar och klumpig klack är en vanlig syn, precis som noppiga, smutsiga babydoll-outfits. Den stil parisiskorna vanligen lyckas med är den välklädda business-stilen. Men även här når man bara nästan fram. Kostymen har inte riktigt rätt passform. Skorna passar inte riktigt till.  


image155
Magväskan - praktisk men förbjuden. Åtminstone i ovanstående utförande.


I Montmartre regerar den bohemiska stilen, och den går nästan inte att ha några synpunkter på. Det ligger på något sätt i begreppet att något plagg har lite sämre passform, att färgerna inte riktigt passar ihop. Men det ska förstås göras på rätt sätt. Turbaner, tunikor och trähalsband trippar fram nedanför Sacré-Coeur. En kakofonisk färgsymfoni av orange, smutsgult, neonrosa och turkos chockar det skandinaviska ögat.


Drömmen om den parisiska stilen är vacker - men den är inte sann. Glöm baskrar chict på sned och korta, eleganta handskar. Glöm trolska 20-talsdressar. Få är tyvärr lika stilsäkra som Audrey Tautou och Vanessa Paradis.

image156 
Audrey Tautou

image158
Vanessa Paradis


Svart kollage


Så här skulle jag vilja se ut när jag går till jobbet på måndag:

image151
Svart dräkt från Moschino
Svarta skor, Rene Caovilla
Svart väska, Lelya
Svart halsband, H&M
Svarta ringar, H&M
Svart armband, Ellos

Resereportage, Paris


99 % av tiden i Paris gick åt till jobb. 0,5 % ägnades åt sömn och resterande 0,5 % hann jag med lite sightseeing och annat skoj.

image137
Utsikt från hotellet. Älskar de ljusa fasaderna och zinkfärgade taken som kännetecknar bebyggelsen i Paris.

image138
En staty uanför mitt hotellrum

image139
På söndagen var jag ledig på förmiddagen. Jag och en kollega åt en typisk fransk frukost. Croissanten var härligt frasig!

image140
Rakt över gatan från frukoststället sett låg ett mysigt bageri.

image141
På måndagkvällen blev det en del turistande. Eiffeltornet är en klassiker...

image145
...triumfbågen likaså.

På kvällen åkte vi upp till Montmartre och käkade crêpes. Även på tisdagen blev det en tur till Montmartre, då vi besökte L'été en pente douce. Medelmåttig, dock ätbar, mat, men en underbar atmosfär. Rekommenderas!

På onsdagen var jag på ett  galet ställe på Ile Saint-Louis som heter Nos Ancêtres les Gaulois. En gallisk restaurang, där måltiden inleds med en gigantisk korg med obearbetade grönsaker. Bara att börja knapra på morötter och blomkål. Vinet hämtar man själv i sin karaff ur stora tunnor.

På torsdag kväll var det dags att åka hem igen. Det blev några timmar på flygplatsen i Köpenhamn, men det gör inget. Där finns ju så mycket rolig shopping! Bland annat provade vi solglasögon.

image143
Dessa osnygga oversized-glasögon finns hos Pilgrim.

På torsdag bär det av till Paris igen, men denna gång på semester med Kärleken. Härligt!

Heavy mess


Hotellrummet är en enda röra. Har fortfarande inte packat upp väskan med 24-kilospackningen. På bilden ligger innehållet åtminstone i väskan, men jag vet var det kommer att ligga i morgon bitti. I sängen. På golvet. Över stolen. I badrummet. På skrivbordet. Nattduksbordet. Kort sagt... överallt. Jag kan bara inte hålla ordning på hotellrum.

image136

Jag har åtminstone bestämt vad jag ska ha på mig i morgon, så jag vet vad jag ska leta efter när jag står där yrvaken och stressad. Här verkar det bli varmt under veckan, men en del regnskurar och rätt blåsigt. Synd, hade sett fram emot lite sommarväder.

Dagens outfit, söndag


Nu har jag varit på Cercle National des Armés med min 75-kronorsklänning från H&M och nya skor på fossingarna! Lite snittar och en buffé stod på menyn.

image135
Svart klänning, H&M, inköpt 2007
Svart kavaj, H&M, inköpt 2006
Svarta lackskor, Nilson, inköpta på rea tidigare i veckan. Hade kostat 750. Jag fick dem för 299. Jag älskar att fynda!

En söndag i Paris


Dagen började med en frukost på ett café längs Bd Beaumarchais. Alldeles nybakad, spröd croissant och färsk baguette. Efter lite irrande tog vi oss till Rue des Francs Bourgeois, där en hel del affärer har öppet även på söndagar. Hittade en inredningsbutik som hade de allra ljuvligaste kuddar man kan tänka sig. På väg till Rue de Rivoli passerade vi Rue Malher, och där jag kan tipsa om en butik som har en uppsjö av gamla väskor i ormskinn o.dyl. i prisklass från 90 Euro upp till 350 Euro. Där fanns även mycket smycken och en del kläder.

På Rue de Rivoli smet vi in i liten butik som heter Forever In. Där var prisklassen något mer human, så jag köpte ett par skor för 19,90 Euro.  

image134

Nu ska jag fixa mig inför eftermiddagens mingel/middag.

En medelbloggare i Paris


Läste i tidningen att den svenska medelbloggaren är en 26-årig kvinna med högskoleutbildning. Det skulle ju kunna vara jag. Det är inte heller helt omöjligt att den svenska, kvinnliga, 26-åriga bloggaren bloggar om kläder och shopping.

Det som gör mig till ett undantag är väl mitt numera sporadiska bloggande.

Men jag skyller på jobbet. Har varit mycket att göra ett tag. Fast, jobbet innebär också en massa trevliga saker. Nu har det tagit mig till Paris, där det just nu pågår en mässa.

Sitter på hotellet nu och ska jobba lite, men ett kort blogginlägg tyckte jag att jag kunde hinna med. Har nyss kommit hem från en middag på Ladurée, ett himmelrike för oss som gillar frasiga tapeter, möbler med medaljongmönstrat tyg, kristallkronor och rysch-pysch.

Sitter just nu i klänningen som jag ska ha på morgondagens middag, funderar på om jag ska sy om den en aning, men jag tror den får duga som den är.

image133
Svart klänning i glansigt tyg, H&M, 2007. Den här är ett riktigt reafynd... 74,50... Ibland bara älskar jag H&M!

Lunchen intogs först 17.30, på Pizza Pino vid Place de la République. Har ätit där en gång förut. Dålig service då, dålig service nu. Dessutom fick jag, vegetarian sedan 11 år tillbaka, skinka på min pizza. Usch.

Ljuvliga skjortklänningar


Som alla säkert vet vid det här laget så älskar jag min svarta skjortklänning. Känner mig alltid välklädd i den, och beroende på vad jag har till är det antingen en arbetsoutfit, vardagsklädsel eller festklänning. I helgen spanade jag på fler skjortklänningar, men lyckades inte hitta riktigt rätt. Vill ha en brun, välsittande liknande den svarta jag har, och kanske en grön. Gärna en blå för ett marint tema. Och så kanske en mönstrad. Under tiden får jag slita på min svarta, och så har jag ju den här rariteten också:

image130
Blommig skjortklänning, med blå botten, plisserad kjol. Inköpt på second hand runt 98-99. Superkvalitet!

Dagens outfit, måndag


image129
Svart blus med puffärm, MQ, 2007
Rutiga 3/4-delsbyxor, 49 kronor på Ge-Kås i Ullared (jo, det är sant....), typ 2005 (?)
Svart brett bälte, H&M, 2006
Svarta pumps, Donna Girl, 2007

En ny vecka. Bara att gå in i den med friskt mod och ta tag i det.

Dagens outfit, torsdag


Cykeltrampet föranledde denna outfit. Gympaskor - det har jag annars bara till gympakläder. Och gympakläder - det har jag bara när jag gympar. Detta tyckte jag funkade till både jobb och cykeltävling.

image128
Svart skjortklänning, H&M, 2007
Svarta leggings, Lindex, 2007
Svarta gympaskor, inköpta nångång, nånstans...

Cykeltrampet anordnas varje år, och uppgiften att organisera det hela roteras mellan olika avdelningar på jobbet. På vägen mot festlokalen fanns ett antal stationer där kluriga uppgifter och uppdrag skulle lösas. Jag blev bland annat snurrad på en kontorsstol i en halv minut (vilket kändes länge) och skulle sedan springa en bana. Snurrigt värre. På kvällen var det levande musik och styrdans.

I helgen åker jag hem till mamsen och pappsen och vilar upp mig.

RSS 2.0