The homeless bag lady factor


Paperbag-midjan är het, het, het. Den gjorde ett försiktigt intåg på förra vårens visningar, smög sin in i modebloggsvärlden i oktober-november förra året och har sedan förekommit flitigt denna vår. Like it or not - precis som med alla andra trender är den något den modemedvetna måste förhålla sig till.


Att just midjan står i fokus är inget ovanligt, placeringen av densamma är ett enkelt sätt att förnya silhuetten och skapa en ny look. Paperbag-midjan syns på långbyxor, shorts, kjolar, klänningar, jackor och kappor. Den kommer troligtvis att ha en blomstringsperiod under sommaren, men även förekomma under hösten då early adapters har hunnit tröttna på trenden, men övriga kommit ikapp.


Den rätta papperspåse-silhuetten skapas genom en oversized-midja som dras ihop med någon form av skärp. Skärpet placeras ofta där midjan är som smalast, för att sedan låta det överflödiga tyget vecka sig och pösa ut ovanför och under midjan. Byxbenen eller kjolen fortsätter sedan i samma vida oversized-format.


Silhuetten påminner dels om den som uppnås med ett par säckiga mjukisbyxor med resår i midjan, men också om 80- och 90-talets jeans med en bit av linningen synlig ovanför bältet. Ytterligare tydliga referenspunkter är chalvarbyxan, den traditionella afghanska byxan för män, men också föreställningen om en hemlös person som fått tag på ett par byxor i alldeles för stor storlek, men ändå kan ha dem tack vare ett rep som knyts runt midjan.


image30
Blå mjukisbyxa, jeans med bred linning, afghansk chalvarbyxa, grå byxa med trendig paperbag-midja


Paperbag-midjan är ett roligt inslag i modebilden. Den skapar en lätt nonchalant stil, som kan vara sensuell på ett kravlöst, avslappnat sätt. Samtidigt kan vissa modeller av paperbag-midjan totalt förstöra de kvinnliga formerna och addera ofördelaktig volym till sektionen mellan höfter och byst. Då gäller det att hantera volymen. Kombinera gärna din paperbag med en något mer åtsittande skjorta, blus eller top, givetvis instoppad innanför linningen. Ett par höga, svårburna klackar kan skapa en skön kontrast till den i övrigt lediga stilen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0