Modets huvudstad


Älgen är skogens konung och Paris är modets huvudstad. Eller? En vecka i Paris kan få den mest inbitna frankofil att tveka.

Välpolerade boutiquer radar upp sig längs Champs Elysée. Stora skyltfönster avslöjar prislappar som ger kreditkortet hicka. Kläderna innanför glasrutorna är en fröjd för ögat, men hur ser det ut där utanför?


image153
Lacroix sida vid sida med Dior och Dolce & Gabbana.


Kanske ska parisarna inte beskyllas för turisternas brist på stil, men ser man inte sällsamt många magväskor guppa fram här? Och kepsar, t-shirts med tryck, flip-flops och oformliga jeans? De oformliga jeansen gör sig även parisarna skyldiga till. Gärna i kombination med en lite för säckig stickad tröja eller en urtvättad bomullstopp. Den festklädda parisaren har fastnat någonstans på 90-talet. Plastiga sandaletter med remmar och klumpig klack är en vanlig syn, precis som noppiga, smutsiga babydoll-outfits. Den stil parisiskorna vanligen lyckas med är den välklädda business-stilen. Men även här når man bara nästan fram. Kostymen har inte riktigt rätt passform. Skorna passar inte riktigt till.  


image155
Magväskan - praktisk men förbjuden. Åtminstone i ovanstående utförande.


I Montmartre regerar den bohemiska stilen, och den går nästan inte att ha några synpunkter på. Det ligger på något sätt i begreppet att något plagg har lite sämre passform, att färgerna inte riktigt passar ihop. Men det ska förstås göras på rätt sätt. Turbaner, tunikor och trähalsband trippar fram nedanför Sacré-Coeur. En kakofonisk färgsymfoni av orange, smutsgult, neonrosa och turkos chockar det skandinaviska ögat.


Drömmen om den parisiska stilen är vacker - men den är inte sann. Glöm baskrar chict på sned och korta, eleganta handskar. Glöm trolska 20-talsdressar. Få är tyvärr lika stilsäkra som Audrey Tautou och Vanessa Paradis.

image156 
Audrey Tautou

image158
Vanessa Paradis


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0