Kakmonster


image90
Kirsten Dunst som Marie Antoinette i filmen med samma namn

Sofia Coppolas Marie Antoinette, nu med några månader på nacken, är ett frosseri i bakelser. Ätbara sådana likväl som användbara diton i form av ljuvliga klänningar, frisyrer à la spunnet socker och ljuvliga små korsetter. Livsnjutartrenden har på intet sätt nått sin kulmen; fashionistan och konditorn lånar ohämmat av varandra och hittar nya former för utbytet.

Fashionistor har sedan krinolinernas tid slängt lystna blickar mot kakfaten. Pråliga klänningar i ljuvliga pasteller, förvillande tårtlika, tycks aldrig riktigt gå ur tiden. Än i dag står kvinnor brud i dylika kreationer. Något mer diskreta (?) är de populära smyckena med bakelse-berlocker. Ett exempel är Mi Lajkis Cupcake-halsband med en lockande muffin som hänge. Ingen har väl heller undgått halsbandet med hänge i form av en prinsesstårta av lera, som flera modebloggare producerat på löpande band. Klädesplagg med bakelsetryck är hett som Sahara och där är And Cake en finurlig och humoristisk trendsättare.


image93
Mumsigt halsband från Mi Lajki

Konditorn tycks äntligen ha förstått hur hans hantverk i århundraden inspirerat modemedvetna. SvD rapporterar i dag om en spirande trend: Cake-couture (inte att förväxla med varumärket med samma namn). Det handlar om luxuösa varianter av tråkmazarinen; fantastiska, kreativa skapelser med höga estetiska och gastronomiska kvaliteter med tydliga referenser till modevärlden. Konditorn lägger ner mycken möda på exklusiva säsongskollektioner av dessa bakelser, som sedan visas upp i så kallade cake-walks. Redan 2005 läts bland andra Chantal Thomass göra sin version av bakelsen "Cinq Cents Feuilles" och Gaspard Yurkievich har nyligen kreerat en "Cream Passionnel" prydd med en sko.

image94
Bakelse med tydliga referenser till modevärlden

Förutom att mode- och bakelsevärlden är särskilt lämpade att låna av varandra då båda har företrädare med viss förkärlek för rysch och pysch, är detta också ett tecken i tiden. Livsnjutartrenden har hållit i sig länge och kan enklast beskrivas som en motreaktion till wellness-hysterin med yoga och örtteer. Livsnjutaren dricker vin, äter ostar och 85-procentig choklad och går på konditori med kristallkronor i taket. Vi har all den kunskap som krävs för att leva hälsosamt och nyttigt, men vill för den sakens skull inte försaka oss viss själslig njutning i form av gastronomiska excesser. Vi gör det gärna med finess, samtidigt som trenden blir mer och mer folklig. Se bara på Delicatos Garanterat fria från fullkorn-kampanj, som dessutom belönats med ett Guldägg.

image95
Delicato prisades med ett Guldägg för sin livsnjutarkampanj

 Resultatet av modevärldens lån från konditorn kan till viss del utgöra ett substitut för ett annars ohejdat frosseri. Istället för att äta en tårta kan man pryda sig med en. Det sänder ut signaler av frigjordhet, barnslig glädje och vällust. Att konditorn nu lånar av modevärlden är egentligen helt naturligt. Väldigt många är just nu väldigt modemedvetna, och vad kan väl ge en större njutning än att långsamt inmundiga ett bakverk av favoritdesignern?

Kommentarer
Postat av: Emma

Ja, syrran har dragit sig ur! Det är inte helt lätt att byta namn på bloggen så den får fortfarande heta Systrar of sweden men Anna finns inte med i bilden längre! /Emma

2007-05-13 @ 15:57:11
URL: http://systrarofsweden.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0